Mennyit számít a hőszigetelés?

Fontos tudni a hőszigeteléssel kapcsolatban, hogy télen úgymond megóv minket a kinti hideg levegőtől, viszont nyáron is van hatása, ekkor ugyanis a meleg levegőt nem engedi be a házba. Az idők folyamán azonban természetesen a szigeteléssel kapcsolatos technológiák, illetve kivitelezések is folyamatosan átalakulóban vannak.

Például hazánkban nagyjából 8-10 cm egy átlagos háznak a szigetelése, viszont az EU szorgalmazza, hogy ez legyen csaknem a duplája, 20 cm, hogy minél több energiát tudjunk megtakarítani.
De, vajon mennyit véd egy átlagos hőszigetelés?
Erre keresték a választ a Knauf Insulation Hungary Kft. Munkatársai is, mégpedig egy különleges kísérlettel.
Hogyan?
Kerestek két azonos technikai, illetve műszaki jellemzőkkel rendelkező családi házat és az egy leszigetelték szakszerűen, a másikat pedig egyáltalán nem.
Az egyik ház 110 négyzetméteres, a másik pedig 108 négyzetcentiméteres volt és egyaránt két-két felnőtt és két-két gyerek lakott bennük. Igyekeztek mind a két ház esetében ugyanazt a hőmérsékletet tartani folyamatosan. Szeptember 27. És március 31. között rendszeresen vizsgáltál az adatokat, értékeket és ugyanolyan hőmérséklet eléréséhez a nem szigetelt ház 2182 köbméter gázt használta el, míg a szigetelt ház csaknem fele ennyit, 1196 köbmétert.
Pontosabban, mondhatni, hogy 46%-al kevesebb gázra volt ebben az esetben szükség.
A nem szigetelt lakásban mintegy 250 ezer forintba került a fűtés, a szigeteltbe pedig csupán 136 ezerbe.